Speelt dit bij jullie team of organisatie?

  • Het loopt niet lekker met ons team
  • We lopen vast
  • We halen de resultaten niet
  • We doen onze klanten tekort

Ik doe het anders

Iedereen kent wel van die heidagen waarin je ‘op zich een goede dag hebt, waar een aantal dingen is uitgesproken, waar je elkaars kleurenprofiel hebt besproken en waar wat afspraken gemaakt zijn etc.’ Je gaat naar huis en de volgende dag gaat het alweer precies zoals het altijd ging. Ik heb ze vroeger ook meegemaakt als deelnemer en ik kan je zeggen; ik had en heb er niks mee.

Als coach doe ik het anders. Betekent automatisch ook dat ik er voor kies niet met teams te werken waar alles best goed gaat. Want dan redden ze zichzelf ook prima. Ik werk graag met teams en organisaties waar het juist vastloopt, waar gedoe is, waar de kern niet besproken wordt.
Vaak weten teamleden of medewerkers al heel lang dat het niet loopt. Ze hebben het er ook thuis en met een enkele collega over ‘hoe erg het is’. Allemaal heel menselijk, maar zo zonde! Het werkt niet fijn, het vervult je niet en jullie halen de resultaten niet.
Ik wil het hebben over waar het echt om gaat, wat is aan de orde, dat waar normaal niet over wordt gesproken, over de onderstroom.

Een team bestaat uit individuen. Over het algemeen vinden wij mensen dat met name anderen het anders moeten doen. Als iedereen dat vindt, gebeurt er niks, want een ander kan je niet veranderen.

Hoe werk ik?

Voor mij is het belangrijk om eerst een bedding te creëren waarin de werkelijkheid benoemd mag worden. Daar is geen vast recept voor. Dat vindt ter plekke plaats. Een vast programma met strakke tijdslijnen zal je bij mij niet krijgen. Maar wel een uitermate heldere focus: we gaan het hebben over wat niet lekker loopt en we kijken wat ieders persoonlijke bijdrage kan en moet zijn om een trendbreuk te realiseren. Dat vraagt om inzicht en vooral persoonlijke moed.

Ik start bij voorkeur met individuele gesprekken. Daarin wil ik jullie leren kennen, horen wat er in je omgaat, hoe je de samenwerking ervaart. Ik confronteer, steun, spiegel en daag uit tot direct anders handelen. Ik streef ernaar dat je losser kijkt, ook naar je eigen rol. Stel niks uit.

Aan het einde van het traject kijken we hoe we verder gaan en leggen dit vast in concrete afspraken en acties. We kijken vooral hoe jullie het vanaf morgen anders gaan DOEN, Dat vraagt scherpte en moed, ambachtelijk werk…

Voorbeelden van opdrachten

Ondernemingsraden van beursgenoteerde bedrijven, een Risk Management afdeling van een energiebedrijf, een MT van een zorgorganisatie, een HR-afdeling van een internationaal bedrijf, een docententeam van een VMBO-school, een organisatie in de kinderopvang, een verpleeghuis, een maatschap in een ziekenhuis, een ict-afdeling van een financiële instelling e.a.

Meer over Erik en zijn visie