Vrolijk Pasen: jij mag bloemen!

Geplaatst op | Geef een reactie

Een bloem wil gewoon bloem zijn.
Bij mensen is het eigenlijk niet anders,
we hoeven eigenlijk alleen maar te ‘bloemen’.
En daar mogen we een leven lang over doen.

In ieder van ons kan een diep verlangen schuilen om je eigen natuur meer zijn gang te
laten gaan. Om je te ontplooien. Je kleur te laten zien.
Na onze eerste, onbevangen jaren raken we in ons leven als vanzelf wat ingewikkeld, door onze opvoeding, gebeurtenissen of cultuur. Wat mij betreft gaat het er in het leven om je
weer te ont-wikkelen: de wikkels mogen er af, zodat je natuur en je uniciteit steeds
zichtbaarder worden. Langzaamaan weer trouwer worden aan wie je eigenlijk bent;
dat is immers het beste wat je de wereld – en jezelf – te bieden hebt!

En je valkuil geeft niks. Heb er maar compassie mee. Hoe eerder je erover in de lach
kunt schieten, hoe lichter het wordt en hoe sneller je er weer uit bent.

Ik zou zeggen: vrolijk Pasen en ‘bloem ze’!

Uit dat hoofdkantoor!

Geplaatst op | Geef een reactie

Van de week trof ik iemand die er zo van baalt dat hij thuis zit. Hij verlangt ernaar om weer naar het hoofdkantoor te gaan, want daar werkt hij. Daar geef ik natuurlijk de nodige aandacht aan, want het ís ook balen. Ik kon het even later niet laten om te zeggen “eigenlijk is het best wel humor, dat jij ervan baalt dat je niet naar het hoofdkantoor kan, terwijl je in feite de hele dag in je eigen ‘hoofdkantoor’ zit”.
De belangrijkste reden dat hij zich bij mij meldde, bleek namelijk dat hij zoveel in zijn hoofd zit. Dat het daar zo druk is en hij niet goed weet hoe hij dat zou kunnen veranderen. Vaak betekent dat – en in zijn geval ook – dat je minder verbinding hebt met andere mensen.

Er zijn veel mensen die vaak ‘in hun hoofd’ zitten en daarnaast ook nog nadenken over hoe ze zoveel mogelijk uit hun leven kunnen halen. Ondertussen verstrijkt de tijd.
Als je te veel in je hoofd zit, ben je niet met je aandacht bij wat je doet, niet bij de mensen om je heen, niet bij de vogels in het bos. En dat geeft juist rust en focus. Het brengt je zoveel dichter bij ‘voluit leven’.

Dus in de coronatijd is mijn oproep: al mag je niet naar het hoofdkantoor, kom ook uit je eigen ‘hoofdkantoor’! Kijk om je heen en ontdek wat jij nodig hebt om jezelf te ont-wikkelen.

Mijn favoriete bergdorpje en een knorrige conducteur

Geplaatst op | Geef een reactie

’s Winters ga ik vaak naar een klein plaatsje in de Zwitserse bergen, waar de schapen nog naast de kerk in de stal staan. Het ruikt er naar hooi, het leven is er eenvoudig. Een paar oude boerderijen, houten huizen, een hotelletje, een waterpomp en nauwelijks toerisme. Het dorp heeft ook een stationnetje, piepklein, beter gezegd is het een halfopen houten huisje met een bank. Als je wilt dat de trein stopt, moet je op een grote rode knop drukken. De trein slingert zich vanuit mijn dorpje langzaam omhoog naar de Oberalppass, een fantastisch mooie rit.

Verstecken im Häuschen
Ik herinner me ineens de keer dat ik op het stationnetje stond, als enige, want zo is het daar meestal, op de rode knop drukte en in het houten huisje ging staan. Beschut tegen de wind. De trein kwam eraan, ik keek om ’t hoekje en wachtte tot hij zou stoppen. Maar het leek of de trein doorreed. Ik stapte naar voren, stak mijn hand op, waarna de trein alsnog piepend tot stilstaand kwam. De conducteur stapte uit, ik vroeg hem vriendelijk waarom de trein niet leek te stoppen. Hij knorde wat, keek me streng aan en zei ‘Wenn mann sich im Häuschen versteckt, dann sieht mann Euch nicht…!’ Knorrig liep hij weg, blies op zijn fluit en liet de trein weer vertrekken. Hij had het stopsignaal kunnen zien. Ik had op het open perron kunnen gaan staan.

Vanmorgen viel de metafoor me binnen. De trein dient zich elke keer opnieuw weer aan, zoals er elke ochtend een nieuwe dag aanvangt. Vol verrassingen, als je ze wilt zien. En telkens weer is het zo, dat wanneer je je ‘im Häuschen’ verstopt, jij jezelf niet laat zien en de ander jou niet kan zien. Mijn uitnodiging is dan ook: kom uit je ‘Häuschen’, verras jezelf en de mensen om je heen en laat je verrassen door het leven!

Fijne feestdagen en het allerbeste voor 2021!

Nieuwe ogen

Geplaatst op | Geef een reactie

Marcel Proust schreef ooit zo mooi: ‘De ware ontdekkingsreis ligt niet in het verkennen van nieuwe streken, maar in het kijken met nieuwe ogen.’
We kunnen weer minder op pad, we kunnen weer minder sporten, we zien weer minder mensen. We zien weer vaker dezelfde mensen, we maken weer vaker hetzelfde wandelingetje.

Mijn pleidooi: kijk met andere ogen naar de dingen om je heen, kijk met nieuwe ogen naar je werk, kijk met nieuwe ogen naar je geliefden, kijk met nieuwe ogen naar jezelf. Doe het eens anders. De herfst is toch al de tijd van meer inkeer. Dus laat je niet kisten door beperkingen, maar maak er wat van.
Het zou zomaar de start van een nieuw begin kunnen zijn!

The Big Five, Corona en de Ratrace

Geplaatst op | Geef een reactie

Pasgeleden ontmoette ik een man die behoorlijk de balen van corona had. Hij voelde zich behoorlijk ingeperkt door ‘de overheid’. Hij vertelde uitgebreid over de trip die hij had willen maken naar Afrika, om ’The Big Five’ te zien. En dat ging nu mooi niet lukken. En hij was zijn baan nog kwijt ook, dat was waar hij eigenlijk voor kwam. Maar ja, de droom over ‘The Big Five’ stond wel in de weg. Ik zei dat ik zijn balen begreep, we praatten er wat over.

Ogen dicht
Hij werd wat rustiger, zakte wat in zijn lijf. ‘Ik heb nog wel een ideetje als je daar open voor staat’, zei ik. Hij keek me nieuwsgierig aan. ‘Doe je ogen maar even dicht, zak wat verder weg in die stoel, je bent nu op die steppe… Zie je achter dat groepje bomen die olifant daar en oohh kijk, er is ook een kleintje bij. Moet je dat kleine slurfje zien, wat lief. Bijzonder he, om dat zo te zien, wat een voorrecht! En oh kijk, ze lopen nu heel langzaam onze kant op, zo heel nieuwsgierig… Mooi he? En nu gaan we weer stukje verder rijden… raampje open, hé een leeuw, moet je die manen zien, wat indrukwekkend…’ En zo gingen we nog even door.

Naar binnen
Ik zag hem ontspannen, met een glimlach op zijn gezicht. Na een tijdje zei ik ‘doe je ogen maar open. Was het mooi?’ Ja, zei hij glunderend. ‘Nou, je hebt The Big Five gezien. Scheelt een hoop gedoe he? Geen vliegtuig, geen milieuvervuiling, geen stress…
Je kunt er komen door te reizen in je hoofd. We hebben nu genoeg naar buiten gekeken, zullen we nu naar binnen gaan kijken, op zoek naar een baan die past bij jouw natuur? Je hebt immers wel genoeg in die ratrace gezeten…’

Vergelijken is ‘killing‘

Geplaatst op | Geef een reactie

Veel leed ontstaat door te vergelijken. Vergelijken met je buurman, je succesvolle broer of die ene collega die meer verdient voor hetzelfde werk. Een prachtig verhaal vind je in het dagboek ‘Merkstenen’ van Dag Hammerskjöld (VN secr.-generaal van 1953 tot 1961, Hammarskjöld wordt wel gezien als de grondlegger van vredesmissies).

“Hij kwam aanlopen met zijn kleine meisje. Ze was op haar paasbest. Je kon zien hoe bezorgd ze was voor haar prachtige jas. Anderen zagen het ook – zagen, onverschillig, dat het de mooie jas van een ander klein meisje geweest was, een jas die haar beste dagen gehad had.
Voor in de middag was het in de zonneschijn een waar feest geweest. Nu waren de meeste mensen al naar huis. De ballonverkopers telden hun verdiensten van die dag na. Ook de zon had op haar tijd gelet en zich achter een wolk te ruste gelegd. Het was dus erg eenzaam en somber toen hij met zijn kleine meisje kwam aanlopen, om te genieten, van de lentevreugde en om zich te verwarmen in de nieuwe, frisse paaszon.
Maar ze was tevreden. Ze waren allebei tevreden. Want ze hadden zich een nederigheid geleerd die […] nooit vergelijkt, die niet dat wat is wil ruilen voor ‘iets anders’ of ‘meer’.”

Veel mensen hebben voortdurend een ideaalbeeld van zichzelf voor ogen. Daar moet ze aan voldoen. Dat is pas echt vermoeiend. Streven naar iets wat je eigenlijk niet bent, kost zoveel energie. En is het geen beter idee om je eigen natuur te ontwikkelen zodat je meer en meer tot je recht komt?
Tijd voor coaching?

Opsteker bij start nieuwe seizoen!

Geplaatst op | Geef een reactie

Onderstaande mail kreeg ik van een coachee. Toen hij in december bij me kwam zat hij helemaal ‘in z’n hoofd’, kon moeilijk contact maken met z’n gevoel en was toe aan een volgende loopbaanstap. Half augustus vroeg ik hoe het nu ging:

‘Hi Erik, met mij gaat het erg goed. M’n nieuwe baan bevalt top en ik zit daar echt op m’n plek. Ze zijn ook erg blij met mij, dus een mooie match! Maar veel belangrijker is dat ik merkte dat ik sinds april echt in m’n kracht stond en me op mezelf en kids kan focussen. De rust en vertrouwen die dat gaf zorgde echt voor een ommekeer in mijn gemoedstoestand en zelfvertrouwen. Zomaar onverwacht is ook ineens een nieuwe liefde op m’n pad gekomen. Die zag ik even niet aankomen en ik vaar volledig op mijn kompas qua gevoel. Het kan verkeren in het leven blijkt wel. Natuurlijk is het allemaal nog afwachten waar het heen gaat en niks is zeker, maar voor nu voelt het erg goed en fijn. Dus: gaat top met mij! 😁
Alles mede dankzij jouw hulp en de sessies. Durf nu echt volledig op m’n gevoel te vertrouwen en zit nog maar weinig in dat “hoofdkantoor”. Wat je me aan het begin al aangaf voel ik nu zelf ook echt. Rene versie 2.0 is de beste tot nu toe! Heel erg bedankt daarvoor, ik weet je te vinden voor t geval dat nodig is!’

Bevrijdingsdag

Geplaatst op | Geef een reactie

Ik zit achter m’n buro, wilde graag wat schrijven op deze Bevrijdingsdag en lees terug wat ik een jaar geleden op deze dag schreef. Die tekst zou echt niet meer passen. Alles is zo anders.
Ik zoek mooie teksten op, oude aantekeningen, dingen die me raken, maar kan het maar niet vinden. Ik voel me wat onthand. Er gebeurt zoveel in de wereld, voor iedereen zo verschillend, sommigen heel happy en tevreden, anderen angstig, verdrietig over werk, ziekte, geldnood of wat dan ook. Het duizelt me een beetje, ik kan er geen vat op krijgen. De wereld is momenteel niet rond. De wereld is rafelig.

Ik laat het nu maar even, ga terug naar de zon, de lente, alle kleine mooie dingen. Naar de mensen om me heen, het werk dat ik graag doe, ook in deze wonderlijke tijd. Kijken naar wat er wel is en daar dankbaar voor zijn.
En gewoon op de knop Verzend drukken.

Het geheim van Pasen

Geplaatst op | Geef een reactie

Vandaag is het Pasen, wat staat voor nieuw leven, een nieuw begin. Een totaal ander Pasen dan de jaren hiervoor. Er gebeurt en verandert zoveel. Geen mens reageert er hetzelfde op. Soms loop je in een valkuil, soms zie je een nieuwe mogelijkheid. Je kunt thuis bij de huiswerkbegeleiding een kort lontje krijgen, maar tegelijkertijd door het nieuwe videobellen met je moeder meer in contact zijn dan daarvoor.

Het verhaal van Pasen is een nieuw begin. Ik kijk er graag ook anders naar. Het geheim van Pasen is voor mij dat het elke dag Pasen is; blijf niet hangen in stress, angst of irritatie. En blijf vooral ook openstaan voor nieuwe mogelijkheden.

Je mag elke dag opnieuw beginnen. Een leven lang!

Welke school kies jij voor je kind? En voor jezelf?

Geplaatst op | Geef een reactie

Ze is nogal streng voor zichzelf. Karin mag op het werk geen fouten maken, ze mag niet zwak zijn, moet de ideale partner zijn, de zorgzame moeder, de begripvolle vriendin…
Ze is veel strenger voor zichzelf dan voor anderen. Dat streng zijn voor jezelf, daar hebben wel meer mensen last van, en ik kon het vroeger ook heel goed. We zijn natuurlijk niet ‘streng voor onszelf geboren’. Als klein kind konden we iemand onbeschaamd lang aanstaren, krijsen als we dat wilden, lachen als we plezier hadden en ga zo maar door. Door je opvoeding en omgeving leer je als vanzelf wat er ‘hoort’, wat gewenst wordt. Je past je aan en zo sluipt in de loop van je leven het strenger worden voor jezelf erin. En dat neem je overal mee naar toe.

Twee heel verschillende scholen
Ik vertel Karin een verhaal over twee scholen. Op de ene school ligt de nadruk op de behaalde cijfers. Daar wordt je cijfer voor de rekentoets met kille stem klassikaal opgelezen: ‘Jantje de Vries, een 4’. Jantje krimpt in elkaar en durft thuis niks te vertellen.
Op de andere school roept de leraar het kind bij zich. Hij legt uit dat de antwoorden officieel niet goed zijn, maar vraagt Jantje daarbij naar zijn keuzes. De leraar geeft hem ook een compliment omdat hij een aantal goede stappen heeft genomen bij de complexe rekensommen. Gesterkt gaat Jantje terug naar zijn tafeltje, begrijpt het en is vast van plan om het de volgende keer anders aan te pakken.

Wat kies jij?
Ik vraag Karin welke school zij voor haar kind zou kiezen, waarop ze antwoordt: ‘die laatste school natuurlijk!’ Het blijft even stil. Dan vraag ik haar: ‘als je voor je kind zo overtuigd die laatste school zou kiezen, waarom ga je in je eigen leven dan steeds naar die strenge school…?’ Het kwartje valt.

Compassie met anderen is prachtig, maar als je geen compassie met jezelf hebt is ontwikkeling bijna onmogelijk…